222

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

21

Smaczne mleko

Mlekomaty powstają w całej Polsce, nie tylko w miastach takich jak Warszawa, Wrocław, Gdańsk czy Kraków, ale także mniejszych miejscowościach jak w Jastrzębiu czy Grudziądzu.
Tak można powiedzieć, że na mlekomaty zrobił się szał, nowa moda związana ze zdrowym odżywianiem. Jak mówi bloger mlekomaty cieszą się coraz większym powodzeniem. Wiele osób ceni sobie smak świeżego mleka, które jest zupełnie inne niż te pasteryzowane czy mleko UHT, z długimi terminami ważności. Wiemy jednak, że świeże mleko to nie tylko inny smak, ale też wartości odżywcze, których jest znacznie więcej niż w mleku ze sklepu. W szczególności witaminy A, B i C mają się dobrze, bo nie są niszczone ani wysoką temperaturą, ani światłem słonecznym. Co więcej mleko z mlekomatów daje również odporność organizmowi, który zyskuje ją dzięki pożytecznym bakteriom w świeżym mleku.


Jakie mleko jest w mlekomatach?
Często ludzie zadają te pytanie. Czym różni się mleko z mlekomatu od tego ze sklepu czy od gospodarza. I dlaczego warto je pić? W sklepach możemy kupić mleko pasteryzowane, UHT i coraz częściej HTT. Wszystkie z nich różnią się od tych z mlekomatów temparaturą, jakiej są poddawane. Mleko do mlekomatów jest tylko schłodzone i przefiltrowane. Natomiast mleko trafiające do sklepu jest poddawane bardzo wysokim temperaturom, nawet przez długi czas. Przy pasteryzacji jest to temperatura 62°C i przetrzymywanie go przez 30-35min, Ultra High Temperature to nawet 150°C przez 15 sekund. Białka ulegają denaturacji, a wraz z nimi cenne wartości odżywcze.

Dlatego mlekomaty cieszą się coraz większym powodzeniem, bo konsumenci wiedzą, że to zdrowe mleko, które daje zdrowie, ponieważ nie jest przetrzymywane w wysokich temperaturach, które niszczą to, co najcenniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz